NOLLNINGEN I ETT NÖTSKAL

Nollningen anordnas varje år av en grupp studenter från handelshögskolan. Här hittar du allt du behöver veta om nollningens två fantastiska veckor! Om du trots detta har fler frågor kan du kontakta oss i N&FA.

Först och främst - Grattis till din antagning på handelshögskolan!

Att komma till en helt ny skola och ofta också en helt ny stad är inte alltid det lättaste när man inte känner en enda kotte. Under Handels Nollnings veckor får du världens bästa möjlighet att lära känna alla nya sköna människor som du ska spendera din studietid med. Chansen är stor att det är här du träffar några av de människor som kommer att bli dina allra närmaste vänner även efter dina studier! Oroa dig inte, kom hit med ett glatt humör och rätt inställning så kommer resten lösa sig.

Handels Nollning anordnas varje år som ett projekt av studenter på Handelshögskolan. Projektets ledning kallas Nollnings- och Fadderakademin, bland studenterna kallat N&FA (noffa). N&FA 2022 består av 16 Handelsstudenter från olika program som brinner för att göra din start på skolan till ett minne för livet. Till oss kan du alltid vända dig om det uppstår några problem eller bara allmänna funderingar. På Handelshögskolan i Göteborg har vi nollning för de 5 olika programmen och för de som läser fristående kurser. 

Ekonomie kandidatprogrammet

Detta program består av studenter som är intresserade av ett yrkesliv inom svenskt och internationellt näringsliv av förvaltning. Studenterna läser kurser som ingår i klassiska ekonomutbildningar tillsammans med programspecifika kurser där du får öva på att praktiskt tillämpa dina kunskaper i företags- och nationalekonomi.

Juristprogrammet

Detta program består ut av studenter som är intresserade av ett yrkesliv inom juridiken. Juristprogrammet innebär att teoretiska studier kompletteras med praktisk problemlösning och att studenterna tidigt i utbildningen kommer i kontakt med praktiserande jurister. Syftet med utbildningen är att ge studenterna goda juridiska kunskaper som kan tillämpas med känsla för etik och sammanhang. Vill du kalla på en jurist ropar du “jurist” och de kommer svara “javisst”.

Logistikprogrammet - P.LOG

Detta program består av studenter som är intresserade av att skapa effektiva flöden av varor och tjänster från råvara till konsument. Som logistiker arbetar du med problemlösning, där teknik och människor samspelar i komplexa system. Du planerar, utformar och styr material- och informationsflöden för att få rätt produkt på rätt plats i, i rätt kvantitet, i rätt tid och till rätt pris. Vill du kalla på en P.LOG:are sjunger du: Vi älskar flyg (vi älskar flyg), vi älskar tåg (vi älskar tåg), de älskar all sorts logistik, men framför allt så älskar vi P.LOG för de är världens bästa gäng.

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram - SMIL

Detta program består ut av studenter som är intresserade av att integrera samhälls- och miljövetenskap i sina studier. Utbildningen ger en miljökompetens som spänner över flera vetenskapliga områden, en gedigen specialistkunskap och en förmåga att arbeta i nätverk och projektgrupper. Programmet ger studenterna kunskaper att arbeta som t.ex. utredare och planerare inom myndighet och företag. Om du vill att SMIL:arna uppmärksammar dig sjunger du en sång som går såhär: “SMIL med stil, coolast på Handels, bah baeoh bah bah baeoh”

Fristående kurser och Samhäll- och miljöplaneringsvetarprogramet - SAP

Studenter som inte intresserar sig för något specifikt program kan välja att läsa fristående kurser. Fristående kurser ges inom ekonomisk geografi, ekonomisk historia, företagsekonomi, juridik, kulturgeografi, nationalekonomi och statistik. Den som studerar fristående kan sedan välja att bygga en egen kandidatexamen genom de kurser de väljer att studera. En FHS:are blir alltid glad om du sjunger: “Det är vi som är FHS, vi har nu ett jävla nolleguld. Vi har skapat vinnartradition, genom stolthet hjärta och passion. Shalalala lala lalala FHS, Shalalala lala lalala FHS, Shalalala lala lalala FHS, Shalalala lala lalala FHS”

EN NOLLNING helt fri från pennalism, förnedring och alkoholhets!

Nollekampen

Den storslagna nollekampen är den röda tråd som nollningen är uppbyggd runt. I princip alla aktiviteter innehåller olika tävlingsmoment där de sex olika programsektionerna tävlar mot varandra för att samla poäng. Viktigt att komma ihåg är att även om tävlingsmomenten i sig är en stor del så finns det minst lika mycket poäng att hämta runtom. Hett tips från N&FA: de som har roligast vinner! Vi i N&FA agerar domare tillsammans med medverkande föreningar och företag och här går sällan smicker, sånger och dikter obelönat…

Under några fullspäckade veckor kommer du tillsammans med cirka 600 nya studenter tävla och spexa er inför nollekampsfinalen. Under denna dagen finns många poäng i vinstpotten. Vinnarprogrammet presenteras dagen därpå, under finalbanketten, och vinnarna kammar hem den åtråvärda pokalen. Håll dock hårt i pokalen då den har en tendens att bli stulen av rivaliserande program under kvällskvisten!

”Nollningen var så sjukt rolig, man släpper all nervositet och bara har så galet kul i tre veckor innan skolan börjar och redan då har man fått roliga minnen med nya kompisar! Wow vad man älskade nollningen, en tid av skratt, dans och härligt mycket tagg!”
Thea Näsström
Ny student 2017
"Ord kan inte beskriva hur kul jag hade det på nollningen. Lika mycket energi som man blev av med från all dans och pepp, lika mycket energi fick man tillbaka"
Elice Fällström
Ny student 2017
"Nollningen är definitivt det bästa jag gjort under min tid på Handels. Jag känner mig blessed som dessutom fått vara med om allt det fantastiska två gånger, både som nolla och fadder. Den gemenskap och det engagemang man får uppleva är oslagbart!”
Helena Björling
Ny student 2016
TRYCK_RYGG_HOODIE VIT

vill du delta I Handels nollning 2022?

Handels nollnings ordlista

7:ans Restaurang ligger på Vasagatan ett stenkast från Handels. Ett obligatoriskt stopp på vägen från Handelspuben på väg ut i Göteborgsnatten.

Används av nordiska universitet som kvarten mellan den i schema eller program utsatta tiden för en föreläsning eller lektions början och den faktiska minut då den verkligen börjar. En föreläsning som är utsatt till till exempel klockan 10 börjar på minuten klockan 10.15.

 

Ordet aspa kommer från ordet aspirera och innebär helt enkelt att söka till en förening. Att aspa innebär att du testar på hur det är att vara med i den förening du är intresserad av. Det innebär inte att du måste gå med när aspningen är slut. Aspningen kan se väldigt olika ut för olika föreningar.

Den övre delen av Handelsrätten. Finns platser för både plugg och mikrovågsugnar för att värma matlådor.

Handelshögskolans sångbok där du finner sittningssånger och traditionstexter.

Den manliga och kvinnliga handelsstudenten personifierad.

Den välkända vita, lite rundade byggnaden som är en klassisk bild av Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Här inne finns det studieplatser i ett biblioteket där man kan höra en nål falla.

Kan vara en sång, historia eller något annat som lockar till skratt. Alla gyckel är bra gyckel utom ett.

Denna mystiska park går inte att googla för det är inget officiellt namn, men alla Handelsstudenter vet vart det ligger. Detta är parken bakom Samhällsvetenskapliga biblioteket som ligger mittemot Handels, bredvid Hagakyrkan. Närmaste hållplatsen är Hagakyrkan.

 

Sång som inleder sittningar, denna finner du i Firom, sid. 17.

HHGS mest välbesökta lokal där man firar tentor, träffar nya vänner och dansar kvällen lång. Även kallat hjärtat i Handels studentliv. Välkommen till ditt andra hem!

De grabbar och tjejer som driver Handelspuben och andra festligheter kallas sexmästeriet. Återfinnes i puben iförda studentvärldens stiligaste arbetskläder. 

Det stora trädet utanför Handelshögskolans entré. Detta träd är ofta en samlingsplats vid diverse tillfällen, både under nollningen, men kanske också som en mötesplats för en blinddate. Du kan inte missa detta träd. Vi älskar detta träd.

På skolans innergård finnes 2 “skepp” med uteplatser. Under ena skeppet finnes handelspuben och under andra skeppet finnes Kårens lokaler!

I folkmun mer känt under namnet Yaki (jackie). En vanlig destination för dom som inte fått nog efter en onsdagskväll på puben. Ligger endast några stenkast från Handels (ish gångavstånd) och på onsdagskvällar är det även gratis inträde för kårmedlemmar.